Strefa Jasło

Finanse Dom Zdrowie – Informacje

Dom i rodzina

Wszystko, co musisz wiedzieć o wyborze menu przyjęcia

Jedzenie na Waszym weselu to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów całej imprezy. Bez względu na to, jaki styl wybierzesz, czy to formalna kolacja na talerzu, czy przyjęcie w stylu koktajlowym, menu powinno odzwierciedlać was dwoje jako parę.

Kolacja zasiadana na talerzu

Większość par wybiera najbardziej tradycyjny styl przyjęcia, czyli posiłek na talerzu. Wtedy wszyscy goście siedzą i serwują uroczystą kolację. Zazwyczaj składa się z dwóch dań (przystawki i przystawki) oraz deseru, jeśli jest podawany przy stole. Każdemu zwykle podaje się tę samą przystawkę, a następnie danie główne jest obsługiwane na kilka różnych sposobów:

Goście otrzymują tę samą przystawkę z cichą wegetariańską lub wegańską alternatywą.
Goście mogą wybrać danie z menu, które zazwyczaj składa się z mięsa lub ryb oraz cichej opcji wegetariańskiej.

Plusy
To natychmiast nadaje ton bardziej formalnym zgromadzeniom.
Masz największą kontrolę nad wyglądem i dotykiem posiłku.
Możesz ściśle współpracować z firmą oferującą catering, aby zrealizować swoją wizję dotyczącą posiłku.
Jest to skuteczny sposób na podanie posiłku na przyjęcie i utrzymanie porządku zgodnie z harmonogramem.

Cons
Ograniczona różnorodność i może być wyzwaniem dla gości z ograniczeniami dietetycznymi.
Zazwyczaj do pomocy w obsłudze i galwanizacji potrzeba więcej siły roboczej, więc opłaty za personel są zwykle wyższe.

Koszt
Kolacja zasiadana na talerzu może być dość opłacalna, ponieważ zasadniczo można kontrolować cenę. Pod względem kosztów jedzenia i wynajmu, obiad na talerzu zwykle kosztuje mniej niż posiłek rodzinny lub posiłek w formie bufetu, ponieważ nie musisz mieć tyle jedzenia (pod względem samej ilości i różnorodności), ale koszty obsługi zwykle są trochę wyżej.

 

Rodzinna kolacja

Rodzinny posiłek jest dokładnie taki, jaki się wydaje: wszyscy siedzą tak, jak duże talerze i miski z jedzeniem są podawane wokół stołu, tak jak w przypadku własnej rodziny w domu. Jest to świetna opcja, jeśli chcesz, aby ludzie siedzieli przy stołach, ale nie chcesz czegoś tak formalnego jak posiłek na talerzu. Pierwsze danie jest zazwyczaj podawane z jedną lub dwiema opcjami, a danie główne składa się tylko z białka i dwóch stron lub wielu białek o wielu stronach.

Styl rodzinny

Oferuje różnorodność – istnieje wiele możliwości wyboru, które mogą być łatwiejsze dla wybrednych gości lub gości z alergiami pokarmowymi. Poczytać można o tym na stronie http://abc-catering.pl/
Sprawia, że ​​posiłek na przyjęciu jest bardziej swobodny i wyluzowany.
Jest to dobre dla budowania społeczności – kiedy ludzie podają jedzenie przy swoich stołach, rozmawiają i angażują się ze sobą.
Jest to skuteczny sposób podania posiłku – nie musisz czekać, aż ludzie przejdą przez kolejki do bufetów lub stacje. Mniej więcej w tym samym czasie wszystko ląduje na stole i ludzie mogą sobie pomóc.
Cons
Rodzinne posiłki są zazwyczaj najdroższą opcją ze względu na stosunek usług, wymagające największej ilości jedzenia oraz koszt wynajmu.
Półmiski i naczynia zajmują delikatną nieruchomość stołową. Jeśli chcesz mieć wyszukane kwiaty na swoich stołach, nie jest to opcja dla Ciebie.
Koszt
Spodziewaj się, że zapłacisz od 10 do 30 procent więcej niż za obiad na talerzu, ponieważ prawdopodobnie będziesz mieć więcej pozycji w menu i mniejszą kontrolę nad tym, ile ludzie jedzą, według Parragué. Absolutnie nie chcesz, aby skończyło Ci się jedzenie, więc zawsze zamawiaj tutaj więcej niż wystarczająco.

Zastanawiasz się, ile jedzenia zamówić? Parragué sugeruje jedną lub dwie różne potrawy na pierwsze danie i tylko kilka jako białko i dwie strony jako danie główne lub maksymalnie dwa białka i cztery strony.

 

Kolacja w formie bufetu

Bufet obejmuje długie stoły, na których można znaleźć szeroki wybór dań. Ten styl posiłków zapewnia największą różnorodność dla gości, co sprawia, że ​​jest szczególnie pożądany, jeśli chcesz mieć szeroki wybór kuchni lub jesteś wybredny. Najważniejszą rzeczą do rozważenia jest to, jak przeprowadzić gości przez linie żywnościowe tak szybko i efektywnie, jak to tylko możliwe.

Plusy
Z punktu widzenia gościa bufety są świetne, ponieważ mogą nie tylko wybrać to, co chcą, ale także ile chcą.
Obfite bufety mogą być atrakcyjne wizualnie i fotogeniczne, jeśli są dobrze wykonane, z żywym jedzeniem i utalentowanym zespołem projektowym.
Cons
Ogromna różnorodność i ilości jedzenia w formie bufetu ma swoją cenę. Bufety są zazwyczaj droższe niż wiele innych rodzajów posiłków przyjęciowych.
Koszt
Podobnie jak w rodzinnym stylu, spodziewaj się, że za bufet zapłacisz od 10 do 30 procent więcej niż za serwowaną kolację, ponieważ prawdopodobnie będziesz mieć więcej pozycji w menu i mniejszą kontrolę nad tym, ile ludzie jedzą, według Parragué. Jednak zaletą bufetu jest to, że koszty personelu mogą być o około 20 procent niższe niż w przypadku posiłku na talerzu lub w stylu rodzinnym, w zależności od układu i wymaganej obsługi.

 

Miej mnóstwo punktów dostępu do jedzenia, aby ludzie nie czekali w kolejkach wiecznie. Parragué sugeruje punkt dostępu na każde 50 gości i podkreśla znaczenie posiadania personelu w różnych punktach, który będzie uczył gości, jak poruszają się po bufecie, aby uniknąć korków. Ponadto, jeśli to możliwe, nie wysyłaj wszystkich gości do bufetu naraz.

Bufety mają na celu pięknie wyeksponowane obfite jedzenie, więc nie ma tu ograniczeń. Kilka rzeczy, o których należy pamiętać planując menu? Unikaj orzechów! Pomyśl o potrawach, które będą trudne dla gości w nawigacji, i rozważ dodanie szefa kuchni lub członka personelu do podania tego konkretnego dania lub usunięcie go z bufetu. Nie chcesz, aby Twoi goście musieli pracować dla swojego jedzenia.

Stacje samoobsługowe

Stacje są bardzo podobne do bufetów, ponieważ oferują gościom niezłą różnorodność opcji jedzenia. Stacje zazwyczaj mają stoły lub obszary przeznaczone specjalnie dla określonych potraw lub rodzajów żywności. Są one często bardziej interaktywne i bardziej zaangażowane niż bufety dla siebie, więc będziesz potrzebować ludzi do obsługi tych stacji.

To świetna okazja, aby wykazać się kreatywnością i wprowadzić swoją osobowość jako para. Na przykład, jeśli kochasz ostrygi, zrób stację do ostryg. Jeśli masz obsesję na punkcie pizzy, weź ze sobą piec do pizzy i poproś szefa kuchni o przygotowanie pizzy na zamówienie. Uwielbiasz ser? Stwórz wspaniały batonik serowy!

Plusy
Podobnie jak bufety, stacje oferują ogromne możliwości tworzenia oszałamiających prezentacji wizualnych, które ładnie nadają się do zdjęć.
Jeśli jest danie, które byłoby wyzwaniem dla gości w formie bufetu, stacje z obsługą to dobre obejście.
Stacje zachęcają gości do interakcji i wzajemnej interakcji, szczególnie jeśli są to stacje obsługiwane przez szefów kuchni, w których wybierają spośród różnych opcji i konsultują się nawzajem na temat swoich wyborów.
Cons
Koszty wynajmu i wskaźniki personelu mogą sprawić, że stacje będą dość kosztowne.
W zależności od rodzaju stacji, na które ostatecznie się zdecydujesz, mogą one wymagać dużo miejsca, więc podczas planowania należy pamiętać o wielkości pomieszczenia i fizycznej stacji.
Koszt
Cena menu będzie zbliżona do bufetu lub rodzinnego posiłku. Wskaźniki i koszty personelu są zwykle porównywalne z bufetem, ale pamiętaj, że jeśli masz wiele stacji, koszt wynajmu będzie znacznie wyższy.

 

Pamiętaj o tej samej zasadzie punktu dostępu dla gości, o której wspomnieliśmy w sekcji „bufet”. Goście powinni mieć łatwy dostęp do żywności. Praktyczna zasada to jeden punkt dostępu na 50 gości. Parragué sugeruje posiadanie różnych trzech stacji, być może dwóch samoobsługowych, pastwisk i jednej obsługiwanej przez szefa kuchni na wesele dla 250 osób (z wieloma szefami kuchni na stacji).

Kolacja w stylu koktajlowym

Buck tradycja i zorganizuj przyjęcie weselne w stylu koktajlowym. Zwalcza wiele problemów, z którymi zwykle borykają się pary podczas planowania ślubu, na przykład gdzie usiąść grupa ludzi, którzy wydają się nie pasować do żadnego stołu. Przyjęcie w stylu koktajlowym oznacza brak planów miejsc, brak zamieszania przy stole… nic z tego. Zamiast tego ty i twoi goście możecie mieszać, mieszać się i tańczyć przez całą noc i przekąsić małe kęsy (podane wcześniej na tacy lub ułożone na stole do wypasu), kiedy tylko masz na to ochotę.

Najważniejsze jest, aby zaoferować swoim gościom niezłą różnorodność opcji, w tym kilka wegańskich / wegetariańskich, bezmlecznych i bezglutenowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Styl koktajlowy

Plusy
Możesz łatwo poruszać się po recepcji i rozmawiać z gośćmi w sposób, na który nie pozwalają inne style (np. Obiad na talerzu).
Wydarzenie w stylu koktajlu jest wciągające i interaktywne dla Twoich gości.
Jeśli chcesz zaprosić wiele osób, ale nie jesteś w stanie sfinansować pełnego posiłku dla tej liczby gości, jest to bardziej ekonomiczne podejście.
Cons
Starsi goście mogą nie być w stanie stać przez cały czas, więc upewnij się, że masz możliwość siedzenia na wypadek, gdyby potrzebowali miejsca do odpoczynku.
Ludzie prawdopodobnie będą pić więcej, ponieważ mają dostęp do baru (a nie do serwerów serwujących określone ilości wina i koktajli).
Goście mogą nie być zaznajomieni z tym stylem przyjmowania gości, więc poinformuj ich z wyprzedzeniem, czego mogą się spodziewać po jedzeniu.
Koszt
Jest to bardziej przystępna cenowo alternatywa dla pełnowartościowego obiadu, ponieważ masz znacznie mniej jedzenia zarówno pod względem ilości, jak i wielkości porcji. W zależności od tego, jak duże jest Twoje wesele i ile różnych potraw chcesz podać podczas przyjęcia, bądź przygotowany na wzrost kosztów obsługi.

 

Bloger, człowiek o otwartym umyśle. Miłośnik sportów ekstremalnych, smacznej kawy i festiwali muzycznych.